wtorek, 5 września 2017

Harissa - przepis na ostrą pastę z papryczek chilli




Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wszystkie składniki pasy podsmażyć w rondlu. Następnie całość zmiksować,  przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.
Jeśli zależy nam na gęstej paście, to jeszcze raz podsmażamy, aby zredukować płyn. Jeśli chcemy sos nieco rzadszy, to w trakcie miksowania dolewamy odrobinę wody

Składniki:
  • kg bardzo ostrych papryczek chilli - kroimy z pestkami
  • 1 duża cebula - kroimy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu

Tanie papryczki zakupimy na warzywnych giełdach.
Cena 7-10 zł za kilogram

1 komentarz:

  1. Może i ja popełnię w tym roku ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń