poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Wino szałwiowe wg Hildegardy von Bingen







Wilgotne płuca, reumatyzm, nieprzyjemny zapach oddechu, (nie chodzi o zapach np. od niemytych, czy zepsutych zębów) wg  Hildegardy von Bingen, to niektóre z objawów nadmiaru, jak to ona nazywa złych płynów, które gromadzą się w organizmie. Taki stan nazywa zaflegmieniem ciała.

Szałwia usuwa 3 rodzaje złych płynów, które Hildegarda określa jako chorobotwórcze

mali humores: wywołane przez błędy dietetyczne i trucizny w kuchni
noxi humores: szkodliwe płyny produkowane przez źle funkcjonujące gruczoły, wysyp histaminowy, trucizny ze środowiska
infirmi humores: wywołane przez choroby infekcyjne, toksyny, niepawidłową przemianę materii, osłabienie organizmu w dzieciństwie.

Gałązki szałwii
Pocięta szałwia w podgrzewanym winie
Przepis na wino szałwiowe jest bardzo prosty. Gotujemy świeże liście szałwii w winie przez ok. 2 minuty. Przecedzamy zioła i wrzące wino przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. 

W komentarzach lekarzy Hertzki i Strelowa do oryginalnego tekstu podane jest, iż wino należy pić ciepłe. Czyli zapewne idealnie byłoby świeże liście szałwii gotować w winie, i takie od razu wypijać. A że nie mamy w zimie świeżej szałwii pod ręką, robimy lekarstwo do butelek teraz, kiedy szałwia przepięknie rośnie. 
Przecedzone wino

Hildegarda von Bingen uznaje szałwię, obok piołunu (wermut), bertramu i galgantu jako jedno z najważniejszych ziół. Szałwia leczy przyczyny chorób, a nie tylko objawy. Leczy szybko i skutecznie. Hildegarda poleca spożywanie szałwii pod każdą postacią. Nawet w formie sproszkowanej na chleb. Wina szałwiowego nie poleca jedynie przy reumatyzmie. W tym przypadku szałwię należy pić w postaci herbaty.

 Na zdjęciu fragmenty oryginalnego tekstu Hildegardy z książki  Große Hildegard-Apotheke. Dr. Gottfried Hertzka i Dr. Wighard Strehlow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz