czwartek, 17 sierpnia 2017

Kolorowa sałatka z ogórków, papryki i cukinii

Byle jak kroimy w dowolnej ilości:

  • ogórki
  • cukinię
  • paprykę
  • obraną cebulę
  • natkę pietruszki - duża ilość
  • liście selera
  • czosnek

Pokrojone warzywa mieszamy. Doprawiamy solą, cukrem, octem i niewielką ilością kwasku cytrynowego. Polewamy niewielką ilością wody. Odstawiamy i czekamy. Po około dwóch godzinach mieszamy i próbujemy. Jeśli czegoś brakuje, to dodajemy przypraw. W ten sposób nauczymy się robić sałatki na zimę bez konkretnych przepisów. Doprawiamy, aż osiągniemy nasz ulubiony smak. Słodko-kwaśno-słony!
Do słoiczków 250 ml wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy i 1 ziarenku ziela. Napełniamy sałatką i zalewamy sokiem z powstałej sałatki. Słoiki zakręcamy. I pasteryzujemy przez ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz