środa, 16 sierpnia 2017

I znów liście podbiału

Liście rosną cały sezon, od wiosny do jesieni. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapas podbiału w zalewie. Przyda się! Przepisy na dolmę, czyli mini-gołąbki sprawdziły się i zachwycają. Ważne, aby zalewa była lekko kwaśna, a wtedy podbiał smakuje jak liście winorośli.


Zbieramy młode, jaśniejsze liście. Myjemy i zwijamy. Przed włożeniem do słoika nie jest konieczne ich sparzenie. Surowe liście są na tyle elastyczne, że nie kruszą się pod wpływem zwijania. 
Zrolowane liście układamy w słoikach i zalewamy kwaśną zalewą z wody, soli i kwasku cytrynowego. Możemy również wsypać sól i kwasek bezpośrednio do słoików na liście i następnie zalać je wrzątkiem. Na litrowy słoik wystarczy pół łyżeczki kwasku i łyżeczka soli. 
Zalane wrzątkiem słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10 minut.


Farsz z ryżem, cebulką, rodzynkami i pietruszką kładziony na liście podbiału ze słoika. Rewelacja!

Farsz mięsny na liściach zaparzonych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz