poniedziałek, 3 lipca 2017

Liście podbiału w zalewie


  • młode liście podbiału o średnicy 12-15 cm 
  • kwasek cytrynowy
  • sól

Liście myjemy i odcinamy ogonki.
W dużym garze gotujemy osoloną wodę, do której wrzucamy liście.
Liście krótko gotujemy, ok. 2-3 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Do wody po gotowaniu liści dodajemy kwasek cytrynowy (pół łyżeczki na litrowy słoik).
Przestudzone liście zwijamy i wkładamy do słoików. Zalewamy wrzątkiem, w którym uprzednio się gotowały. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Farsz do dolmy:

  • ugotowany ryż
  • rodzynki 1:3 w stosunku do ryżu
  • przyprawa do kuskusu lub inna
  • posiekana natka pietruszki
  • prażona (gotowa) lub smażona cebulka
  • sól i pieprz





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz