poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Sałatka ogórkowa - własne interpretacje

Najlepsze sałatki na zimę, to takie bez szczególnych przepisów. Czyli robione na smak. Ogórki, które są podstawowym składnikiem doprawiamy w trakcie przyrządzania. Kroimy ogórki w plasterki i cebulę w piórka. Mieszamy.
Doprawiamy solą, cukrem i octem, bądź kwaskiem cytrynowym stopniowo. Po kilka łyżek, a w przypadku kwasku cytrynowego kilka szczypt. Odstawiamy na kilka godzin. Próbujemy. Jeśli stwierdzimy, że są za mało słone, słodkie, lub nie tak jak byśmy chcieli kwaśne, to doprawiamy, aż osiągniemy ten właściwy smak, który nam pasuje. Sałatkę uzupełniamy dużą ilością posiekanej pietruszki, kopru i czosnku ( ilość również wedle uznania). Dodajemy pieprz. Ponownie odstawiamy do "przetrawienia" smaków.
Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz