środa, 30 września 2015

Marynowane grzyby do słoików

Grzyby oczyszczamy. Maślaki przeznaczone do marynowanie, niestety obieramy. Jeśli tego nie zrobimy zrobi się nam w słoiku jeden wieki kiślowaty glut. Obieranie maślaków to zajęcie pracochłonne i  brudzące ręce. Ale czynność działa uspakajająco, a dzieciom może sprawić radochę, bo będzie ciekawym, nowym doświadczeniem.
Oczyszczone grzyby wrzucamy na 3 minuty do wrzątku. Następnie na sito, po czym przekładamy do słoików.
Na każdy 250 ml słoiczek grzybów dajemy:
4 łyżki octu
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżeczkę soli
2 ziarenka ziela angielskiego
kawałeczek listka laurowego
płaską łyżeczkę gorczycy
Słoiki uzupełniamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz