wtorek, 25 sierpnia 2015

Sami robimy tabasco - cz. II czyli finał



ukiszona papka chilli ( z poprzedniego przepisu)
100 ml octu 10 %
100 ml wody
wodę i ocet wymieszać

Ukiszoną papkę z papryki mieszamy z połową płynu. Przelewamy przez sito. Mieszamy na sicie tak, aby ładnie się odsączyło. Masę z sita jeszcze raz przerzucamy do poprzedniego naczynia i dolewamy resztę płynu, czyli jeszcze raz płuczemy. Wrzucamy ponownie na sito i odsączamy.  Płyn przelewamy do butelek, zakręcamy i trzymamy w chłodnym miejscu. 
Zapach, smak i konsystencja przyrządzonego sosu bardzo zbliżona do  oryginału. Nawet kolor chyba intensywniejszy tego domowego, bo oryginał wydaje się bardziej rozwodniony. 
Pozostałej pasty nie wyrzucamy. Możemy dodać do niej 1 łyżkę czubrycy i 1 łyżkę zmielonego kminu rzymskiego. Wymieszać i przełożyć do słoików lub zamrozić w kostkach. Taka pasta chilli przyda się do gulaszu lub innych mięsnych potraw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz