środa, 12 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków - kolejna wersja

Sałatkę z ogórków przyrządzamy tak samo jak w przepisie na sałatkę łagodną , różnica polega na tym, że do tej sałatki dodajemy marchewkę.

  • 2,5 kg ogórków - pokroić w plastry
  • 10 młodych marchewek - pokroić w cienkie plasterki
  • 1 główkę czosnku - posiekać
  • 5 cebul - pokroić w piórka
  • pęczek pietruszki - posiekać
  • powyższe składniki wymieszać
  • dodać następujące:
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżkę zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklankę octu
  • 0,5 szklanki oleju


Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. Następnie ogórki przełożyć do słoików dopełnić zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz