piątek, 14 sierpnia 2015

Harissa w słoikach


Pasta Harissa pochodzi z krajów arabskich. Znana jest na całym Bliskim Wschodzi i w Północnej Afryce. Ma uniwersalne zastosowanie i każdy kto lubi ostre potrawy stwierdzi, że to jego smak. Najczęściej można ją kupić w niepraktycznych puszeczkach lub w tubkach. 

Przepis 
1 papryka słodka
0,5 kg ostrych papryczek 
10 obranych ząbków czosnku
0,5 szklanki oliwy
1 łyżka soli
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki kminku
5 łyżek octu

Papryczki myjemy, kroimy w rękawiczkach gumowych i razem z pestkami wrzucamy do gara. Dodajemy pokrojoną paprykę. Dodajemy przyprawy. Kolendrę, kumin i kminek uprzednio tłuczemy na proszek w moździerzu. Dodajemy całą resztę i dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie całość miksujemy, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 10 minut.


Przy zakupie papryczek na przetwory najlepiej udać się na giełdę warzywną, gdzie papryczki dostaniemy za 7-
10 zł za kilogram.

Makaron na ostro z harissą

2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować kiedyś domową harissę. Póki co zawsze zaopatrywałam się w kupne puszeczki, które według mnie są niebywale urocze, jednak faktycznie niepraktyczne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis. Ostre. wykorzystałam go do zakonserwowania grilowanych bakłażanów na zimę.Mam nadzieję, że przeżyję tę ostrość ;)

    OdpowiedzUsuń