wtorek, 14 lipca 2015

Ogórki krokodylki - pikantne

Ogórki warto zrobić nie tylko dla smaku, ale również dla ich ciekawego wyglądu. Poskręcane wyglądają bardzo egzotycznie i uzupełnią każda potrawę.

2,5 kg ogórków
2 łyżki chilli w proszku
1 łyżka chilli w płatkach lub jeśli mamy susz z samych pestek chilli
1 główka czosnku
4 łyżki soli kamiennej

zalewa:
6 łyżek oleju
350 ml octu
1 kg cukru

Małe ogórki pokroić wzdłuż, duże na ćwiartki. Posypać solą i zostawić na 3 godziny. Następnie uzupełnić ogórki chilli i czosnkiem.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, wymieszać, tak aby rozpuścił się cukier. Ilość cukru może nas przestraszyć. Ale tak musi być. Następnie wrzącą zalewę wlać do ogórków i całość odstawić na 10 godzin, najlepiej na noc. Ogórki przełożyć do słoików. Uzupełnić płynem.  Pasteryzować 3-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz