poniedziałek, 3 listopada 2014

Bakłażany orientalne


Dwa średniej wielkość bakłażany należy pociąć w krążki i obsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Smażyć raczej na sucho bez solenia i doprawiania. Usmażone bakłażany przekładać plastrami warstwowo do słoików. Każdy plasterek polać 1 łyżeczką zalewy. Resztą zalewy uzupełnić słoiki. Zakręcić i pasteryzować 15 minut. 

Zalewa, której składniki należy połączyć i zagotować:
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
szczypta kminu
3 duże ząbki czosnku (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
1 łyżeczka
soli

2 komentarze:

  1. Mam na swojej działce bakłazany- piękne lśniace nie wiadziałam co z tym robić a ten przepis sprawił ze pocvzułam nowe smaki kapitalone pyszne i naprawede czuje sie orient polecam wszystki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jak najbardziej polecam. Ale jeśli wyrosły Pani małe bakłażany to polecam również przepis na kiszone z orzechami. Są świetne.

      Usuń