poniedziałek, 20 października 2014

Kapusta modra


  • 1 główka kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 4 kwaśne jabłka
  • sól
  • odrobina octu


Kapustę kroimy, wrzucamy do gara z odrobiną wody i gotujemy wraz z przyprawami przez ok 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłka. Ugotowaną kapustę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Podane składniki stanowią bazę zawekowanego półproduktu. Tak przygotowaną kapustę przyrządzamy przed podaniem uzupełniając ją o zasmażkę z mąki i masła,  cukier, ocet, pieprz i ewentualnie sól.
Kapusta modra stanowi doskonały dodatek do kaczki, dziczyzny oraz różnego rodzaju pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz