środa, 3 września 2014

Patison, papryka i cebula - sałatka warzywna


 Najczęściej w każdym przepisie na przetwory podawane są dokładnie odmierzone składniki. Wiadomo ile dodać soli, octu i cukru. Dobrze byłoby jednak nauczyć się robienia przetworów bez dokładnego przepisu. Będzie to łatwe jeśli przygotujemy wcześniej sałatkę w misce i ją doprawimy. Po doprawieniu odstawimy na kilka godzin, a po spróbowaniu soku z warzyw, czy mam odpowiada, doprawimy sałatkę ponownie. Możemy wtedy dosolić, dodać octu lub cukru.

Krojone patisony, papryka, cebula i liście selera.
 Doprawione octem, cukrem i solą. Wymieszane w dużej misce i odstawione
na kilka godzin.  Następnie po spróbowaniu soku z sałatki i ocenie smaku doprawione ponownie.
Całość przełożona do słoiczków i pasteryzowana przez ok. 8 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz