piątek, 5 września 2014

Ostry sos paprykowy

Lubimy zjeść pikantnie. Czasami bardzo pikantnie. Dlatego dla wszystkich miłośników ostrych potraw proponuję ostry sos do zrobienia w domu. Przygotowanie jest wyjątkowo proste, ponieważ najtrudniejszą rzecz w przygotowaniu sosu zrobi za nas maszyna.
Potrzebujemy: papryczki chilli najlepiej czerwone, lub jeśli nie mamy mogą być zielone, paprykę zwykłą czerwoną, cebulę, czosnek, kilka ziarenek kolendry, odrobinę soli, cukru i ocet. 


Wszystkie warzywa kroimy i dusimy wraz z kolendrą. Następnie miksujemy (blendujemy) i doprawiamy solą, cukrem i octem. Proponowałabym doprawiać z umiarem, tak aby móc uzyskać odpowiedni dla nas smak. Niektórzy wolą sosy bardziej słodkie inni mniej. I tak samo jest z octem. Jednym odpowiada sos tylko lekko kwaśny, innym z kolei bardzo octowy. W stopniowym przyprawianiu uzyskamy odpowiedni dla nas smak. Po doprawieniu sos doprowadzamy do zagotowania, po czym przelewamy go do słoików lub butelek. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.

Składniki sosu: papryki, cebula, czosnek, kolendra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz