czwartek, 28 sierpnia 2014

Ogórki kiszone


Ogórki kiszone stanowią ulubioną przekąskę Polaków. Do kiszenia ogórki muszą być bardzo świeże, nie za duże, bo inaczej będą w środku puste, zdrowe i bez uszkodzeń. 
Podstawowe dodatki do kiszenia ogórków to sól, nasiona kopru i czosnek. Składniki dodatkowe, które urozmaicą przetwory to liść wiśni, korzeń lub liść chrzanu, liść czarnej porzeczki, gorczyca. 
Ogórki myjemy, układamy wraz z baldachami kopru w słojach, dodajemy czosnek, i ewentualnie wspomniane dodatki. Zalewamy solanką sporządzoną z wody i soli. Na litr wody dajemy czubatą łyżkę soli.
Zakręcamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 dni. Następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce, do piwnicy lub spiżarni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz