piątek, 29 sierpnia 2014

Kim Chi - jasna wersja bez ryżowego kleiku

Jedząc kim chi zimą możemy zapomnieć o aptecznych preparatach wzmacniających odporność.Niestety dzieci mogą mieć problem ze zjedzeniem tego specyfiku, ponieważ kapusta jest ostra i ma swój niepowtarzalny smak. Ale dla jej amatorów będzie doskonałym dodatkiem i przekąską do wielu potraw.

Składniki do kim chi: papryczki chilli, cebula, czosnek, korzeń imbiru, sos rybny, sól
Pociętą kapustę moczymy w słonej wodzie, aby zmiękła. Po 1-2 godzinach odciskamy wodę i dodajemy do kapusty pastę. Mieszamy rękami. Należy jednak pamiętać, aby założyć gumowe rękawice. Tak spreparowaną kapustę przekładamy do dużego słoja i kisimy przez 5-10 dni w temperaturze pokojowej. Musimy być przygotowani na to, że zacznie niemiło pachnieć. Następnie podkiszoną kapustę przekładamy w mniejsze słoiki i przenosimy w chłodne miejsce. 
Do zmiksowanych składników dodajemy sos rybny i sól. Pasta powinna być
bardziej czerwona, ale aby to osiągnąć należy dodać więcej chilli, a wtedy
ostrość kim chi byłaby porażająca. Można też dla uzyskania ładniejszego koloru dodać zwykłej papryki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz